Sisteme Expert

Exemple de teme sistem expert

Daca propuneti voi o tema va rog sa o descrieti in acelasi stil.

Sistem expert pentru alegerea celui mai potrivit editor de text

Cadru: o firma de consultanta doreste sa ofere clientilor sfaturi despre cel mai potrivit editor de text pentru taskurile pe care le au de facut. Unii clienti nu sunt foarte familiarizati cu calculatoarele, fiind nevoie si de intrebari simple, mai putin tehnice.

Exemple: notepad, notepad++, google docs, microsoft word, open office, libre office, gedit, vim etc.

Sugestii de caracteristici pentru stabilirea atributelor sistemului expert: colaborare (mai multi autori), formatare, salvarea cu numite extensii (cele mai uzuale), dependenta de sistemul de operare, ce doreste sa scrie (un set de instructiuni, o carte, o scrisoare), doreste obiecte speciale (tabele, imagini, formule matematice) etc.

Sistem expert pentru alegerea celui mai potrivit tip de detergent de rufe.

Supermarketul Washy-Washy Shop are o gama foarte mare de produse. Managerul a observat ca adesea clientii se simt coplesiti de multitudinea de produse si nu stiu ce sa aleaga. Astfel managerul doreste sa puna la dispozitie tuturor celor... care au de spalat rufe un sistem expert care identifica cel mai potrivit detergent.

Printre solutii putem avea si mai multe produse ale aceleiasi firme: Ariel professional 1kg, Ariel professional 20kg, Ariel Color 1kg.

Alte solutii posibile: Tidepods, Tide detergent manual 450g, Persil Gel Color etc.

Sugestii de caracteristici pentru stabilirea atributelor sistemului expert: manual sau pentru masina de spalat, gramaj mic/mediu/mare, pret, rufe albe/colorate, miros, gel sau praf etc.

Sistem expert pentru alegerea celui mai potrivit restaurant pentru o petrecere.

Administratorul unui site care recomanda localuri doreste un sistem expert care sa faciliteze alegerea unui restaurant in vederea serbarii unui eveniment. Evenimentele pot fi de mai multe feluri: nunta, botez, majorat, petrecere oficiala (cu angajatii unei firme) etc.

Solutiile vor fi restaurante reale (de exemplu din Bucuresti)

Sugestii de caracteristici pentru stabilirea atributelor sistemului expert: tipul de eveniment, numarul de invitati, durata, perioada din zi, tipul de meniu (mancare cu specific romanesc, mancare cu specific din alta tara, mancare stil fast food, vegetariana)

Sistem expert pentru alegerea celui mai potrivit tip de sport pentru un elev.

Cadru: o scoala doreste sa-si incurajeze elevii, pentru sanatatea lor, sa se apuce de un sport cat mai potrivit pentru personalitatea lor si aptitudinile fizice (si eventual si alte caracteristici).

Solutiile vor fi diverse tipuri de sport: inot, schi, patinaj, atletism, tenis, fotbal, baschet, dans sportiv etc.

Sugestii de caracteristici pentru stabilirea atributelor sistemului expert: sociabil (doreste echipa), scund/mediu/inalt, buget (in caz ca ii trebuie echipament special), doreste sa practice sportul afara sau in casa etc.

Sistem expert pentru alegerea celui mai potrivit parfum

O firma de comestice doreste sa faca un catalog interactiv de parfumuri. Alegerea parfumurilor s-ar face pe baza ocaziei, varstei clientei/clientului, a personalitatii, a bugetului, a optiunilor anterioare, dar si alte criterii pe care le considerati voi importante (fiind cei care dezvolta sistemul expert).

Solutiile vor fi diverse tipuri de parfum de la diversi producatori. Se vor cauta produse care sa difere suficient astfel incat sa poata fi diferentiate in urma raspunsurilor utilizatorilor.

Sistem expert pentru alegerea celei mai potrivite oferte de imobiliare

O firma de imobiliare doreste sa economiseasca timp pentru sfatuirea clientilor, utilizand un sistem expert care sa le ofere un subset de oferte, cele mai potrivite, pe baza cerintelor acestora.

Solutiile vor fi diverse apartamente, luate chiar de pe site-urile de anunturi imobiliare (vom considera ca acestea sunt ofertele firmei). Se pot propune si apartamente imaginare, dar cu descriere si caracteristici conform celor de pe site-urile de imobiliare. Fiecare apartament va avea o descriere clara.

Exemple de atribute (criterii de alegere): numar de camere, suprafata, casa ori bloc, etaj, curte, bugetul cumparatorului, mobilat sau nu, cartierul in care se afla etc.